Omvandlingen av Gjuteriet färdigställd
Omvandlingen av Gjuteriet i Malmö, gestaltad av Kjellander Sjöberg på uppdrag av Varvsstaden, är färdigställd. Med fokus på återbruk av material visar projektet hur vi kan utveckla det redan byggda utifrån cirkulära strategier med inriktning på mötesplatser och urban aktivitet. Den karakteristiska byggnadsruinen har fått nytt liv och berättar en mångbottnad historia om hamnmiljöns olika epoker.
Varvsstaden är Malmös stora omvandlingsprojekt där det gamla varvet utvecklas till en ny hållbar stadsdel. Den historiska byggnaden hade stor betydelse för stadens framväxt som industristad och är ett viktigt inslag i stadsbilden. Gjuteriet har rekonstruerats genom renovering där tillförda material till stor del är cirkulära och förnyelsebara. Tillägg till befintlig stomme är i limträ och KL trä. Durkplåtar, trappor, tegel och fasadplåtar har hämtats från Varvsstadens Materialbibliotek, där varvets rivna byggnadsmaterial katalogiserats för återbruk.
Projektet har skapats utifrån en process kring resursmedvetenhet. Vad är möjligt att bygga inom planetära gränser, vad finns tillgängligt i fråga om material om resultatet skall vara hållbart?
Att utgå från förnyelsebara råvaror och material som kan återbrukas.
Gjuteriet blir en innovativ och öppen ny mötesplats, en levande arbetsmiljö med kontor för Oatly, där allmänheten bjuds in till kafé, utställningar och foajé i markplanet. KS omvandling ger nya oväntade rumsliga upplevelser och en struktur som är långsiktigt flexibel och bevarar känslan av industrihallens imponerande robusta rum. Husets nya utformning aktiverar och tillvaratar det unika läget vid inre varvsbassängen, kajpromenaden och torrdockan. Genom att skapa nya kopplingar och lägga till utåtriktade verksamheter stöttar Gjuteriet platsens framväxande stadsliv.
Utgångsläget för projektet var byggnadens befintliga skick, som då var en ouppvärmd ruin där taket rasat in. Renoveringsprincipen var att bevara byggnadens olika skepnader, och låta så många spår och historier som möjligt vara kvar.
De karakteristiska basilikagavlarna renoverades och isolerades. Västfasadens fragmenterade collagemässighet som bar intressanta historiska spår lever vidare med en ny skyddande yttre fasad murad av återbrukat tegel och dess ursprungliga igenmurade tegelvalv kunde tas upp inifrån och återigen bli framträdande. Östfasaden var till stor del bortriven. Den nya fasaden är baserad på stålstommens indelning, med glasade fack och förskjutna hängande tegelskärmar.
Den stora industrihallen med befintlig stålstomme och travers var förr fylld av aktivitet med människor som tillverkade fartygskomponenter. Idag fylls huset på nytt, med mötesplatser och ytor att vara kreativ och umgås på, i en miljö som uppmuntrar samverkan, informella möten och välmående. Den nya gestaltningen lägger till ytor och nya bjälklag som skapar nya rumsliga samband och överraskande perspektiv, som bevarar upplevelsen av det stora rummet, med nya taklanterniner som ersätter de ursprungliga.
Byggherre: Varvsstaden
Entreprenör: PEAB
Hyresgäst: Oatly
Samarbete: Sted Landskap, BK Konsult, Matter by Brix, Martinsons