KS Shop är vår butik, verkstad och publika mötesplats i centrala Malmö, med skyltfönster mot gatan och stadslivet utanför. Den flexibla hörnlokalen ger oss möjligheter att bjuda in allmänheten och kollegor till samtal, utställningar och workshops kring arkitektur, stadsbyggnad och samhällsutveckling. En plats för samtal, nya tankar, kreativitet och prototypande.
Kom och ta del av våra utställningar och etablerade co-creation format; Think Tanks, Shop Talks och Work Shops, slå dig ner på bänken utanför, iaktta folk som passerar, inled en spontan dialog eller bara njut av en kopp kaffe.
Adress:
Engelbrektsgatan 7
211 33 Malmö
Vi välkomnar konstnären Anna Hillbom till KS Shop. Med en serie utställda skulpturer och teckningar i skyltfönstret bjuder vi in till en offentlig utställning i centrala Malmö, som blir en del av gaturummet.
Med taktila och poetiska medel skapar Anna Hillbom en länk mellan det arkaiska och det upplevelsemässiga, det hudnära mänskliga. Genom att upprepa ursprungliga former, genom en intrikat lyhörd process, uppstår både skörhet och tyngd, med uttrycksmedel som ligger nära arkitekturens essens. Med en tydlig materialitet i gips, trä, lera och mässing lyfts materialens inneboende kvalitet fram, och får bestämma utgången. En möjlig poesi uppstår i former som talar om det viktiga i det bekanta, vardagliga.
Vi har samlat 32 planlösningar från olika platser, tider och processer som teamet på Kjellander Sjöberg har arbetat med genom åren. Med utställningen vill vi belysa hur planlösningen kan vara ett verktyg. Hur vi ett rum i taget gestaltar arkitektoniska lösningar för möten mellan människor. Vi närmar oss denna viktiga process genom att ställa oss ett antal avgörande frågor kring flexibilitet, kontext, inkludering och resursanvändning. En planlösning är en karta, ett försök till ordning och organisation av exteriöra och interiöra rumsliga sekvenser. Lika mycket en instruktion som en beskrivning. Med hopp om livskraftiga och långsiktigt levande samhällen för alla.
Hur kan en kulturhistorisk byggnad omvandlas och få nytt liv?
Transformationen av Gjuteriet är ett pågående projekt på KS som genomförs på uppdrag av Varvsstaden AB. Byggnaden uppfördes runt 1910 för stöpning av maskindelar till Kockums fartyg och broar och är idag ett av Malmös viktigaste historiska byggnadsminnen. Omvandlingen av den öppnar upp för frågeställningar om hur vi hanterar våra kulturhistoriska industribyggnader och hur vi balanserar mellan att bevara och att anpassa till vår tid med andra behov och förutsättningar. Och hur återbruk av det befintliga byggnadsbeståndet kan vara en del av en mer hållbar arkitektur med minskad klimatpåverkan.
Utställningen belyser det industriella arvet som en berättelse om stadens utveckling och produktionens betydelse. Det som finns kvar idag i form av genuina och inspirerande miljöer är en tillgång som kan användas på många sätt, i nya sammanhang. Projekt som innehåller bevarande och utveckling ger möjligheter till djupare förankring i platsen, där inspirerande upplevelser och förutsättningar för lokala ekonomier, arbetsplatser och samlingspunkter kan skapas. Genom återbruk och transformation kan globala hållbarhetsmål uppnås, genom ett mer resursmedvetet förhållningssätt, med sociala möjligheter.
Utställningen är producerad av Kjellander Sjöberg med material från Carl Bergendorffs nya bok Skånes gömda rum.
Med ett hamnområde som riskerar att översvämmas på grund av klimatförändringar, en kulturhistoriskt värdefull stadskärna som behöver stärka kopplingarna till omgivande landskap och en befolkning som minskar, står staden Faaborg i södra Danmark inför stora utmaningar. För att möta dessa och för att stadens ska kunna behålla en stark position som attraktiv boendemiljö och turistmål anordnade Faaborg kommun tillsammans med Realdania en tävling med syfte att ta fram en vision och utvecklingsplan med framtidsstrategier för staden. Tre inbjudna team genomförde tävlingen, som innebar en öppen intensiv dialogprocess.
Kjellander Sjöberg vann tävlingen med sitt bidrag ”vi dyrker Faaborg” som tagits fram i samarbete med det danska landskapsarkitektkontoret LYTT Architecture, samt Mogens A. Morgen, Realise och Tyréns.
En levande mötesplats i Stora Sköndal; innovativt arbete med trä som ett tidlöst och förnyelsebart material.